Продължава поскъпването на цигарите. Само за последния месец те са поскъпнали

...
Продължава поскъпването на цигарите. Само за последния месец те са поскъпнали
Коментари Харесай

Цигарите продължават да поскъпват, вижте с колко

Продължава повишаването на цигарите.  Само за последния месец те са поскъпнали с 1,5% , което за кутия, струваща приблизително 5 лв., е нарастване с към 7 стотинки. Прогнозата за тютюневите произведения е да не престават да нарастват поради въведените по-високи акцизни ставки, които влязоха в действие от началото на март, излиза наяве от месечния преглед на Министрество на финансите.

Цените на неенергийните промишлени артикули се покачиха приблизително с 1%, откакто тези на облекло и обувки набъбнаха с 5% при започване на пролетно-летния сезон. От друга страна, за трети следващ месец енергийните артикули поевтиняха – с 1,3%, главно по линия на по-ниските цени на моторните горива. При цените на храните бе записано минимално покачване от 0,1%.

 

През първото тримесечие на 2023 година междинната работна заплата се увеличи номинално със 17,3% на годишна база.  Този ритъм бе непосредствен до регистрирания през последното тримесечие на 2022 г.Най-съществено повишаване на заплатите беше регистрирано в произвеждане и систематизиране на електрическа енергия (26,9%), превоз (25,2%) и строителство (20,5%).  В изискванията на закъснение на темпа на инфлация, действителният напредък на приходите от труд се форсира до 3,4% на годишна база.  Последният беше в сходство с по-благоприятните оценки на потребителите за актуалното и предстоящото им финансово положение.

Месечната инфлация съгласно ХИПЦ през април бе 0.5%, като сезонните фактори имаха водещо въздействие за ценовата динамичност през месеца. Цените на услугите се покачиха с 1,2% по отношение на март и имаха максимален принос за повишаването на общия показател.  Във връзка с Великденските празници билетите за интернационалните полети нарастнаха с съвсем 54%, а услугите по настаняване – с 2,4%.

Данните от Наблюдението на работната мощ демонстрираха, че възобновяване на пазара на труда, следено през 2022 година, продължава с положителни темпове и през първите три месеца на 2023 година Заетите (15-64 г.) означиха годишен растеж от 1,7%, а коефициентът на претовареност бе 70,4%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР